Finanszírozási workshop az AKI-ban
2019. április 1., hétfő, 09:58

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a Magyar Bankszövetség és az Agrárminisztérium (AM) Mezőgazdaságért Felelős Államtitkársága idén egymás után a negyedik évben szervezte meg a „Finanszírozási folyamatok és támogatások alakulása az élelmiszergazdaságban, 2018” című workshopját.

A szakmai találkozón az agrárfinanszírozásban meghatározó bankok, garantőrök, lízingcégek és egyéb pénzügyi szervezetek képviselői, valamint az AM, a Bankszövetség és az AKI illetékesei vettek részt. A rendezvény célja a 2018. évi pénzügyi folyamatok értékelése, valamint a 2019. évi várható tendenciák áttekintése és megvitatása volt.

A résztvevők a Bankszövetség Agrár munkacsoport elnöke, Tresó István és az AKI megbízott főigazgatója, Kemény Gábor köszöntő szavai után Lámfalusi Ibolyától, az AKI Pénzügyi Kutatások Osztályának vezetőjétől hallhattak előadást a mezőgazdaság és az élelmiszeripar 2018. évi finanszírozási helyzetéről. Ezt követően Szentirmay Zoltán, az AM főosztályvezetője ismertette a támogatáspolitika fejleményeit, várható változásait, majd Lantos Gergely, az AM főosztályvezető-helyettese a generációváltás, valamint a precíziós technológiára való áttérés szükségességéről beszélt. A program második felében a jelenlévők kerekasztal-beszélgetésen fejthették ki véleményüket és gyakorlati tapasztalataikat az elhangzottakkal kapcsolatban.

A rendezvényen résztvevők egyetértettek abban, hogy 2018 „jó év” volt finanszírozási szempontból. A hitelek állománya a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is bővült, csakúgy, mint a kezességvállalásé és a lízingé. A támogatások közül továbbra is a SAPS és a kapcsolódó jogcímek játszották a főszerepet, de jelentősen emelkedtek a Vidékfejlesztési Program kifizetései, mellyel összefüggésben 2019-ben a finanszírozási igény mérsékelt növekedésére számítanak. A várakozások hasonlónak bizonyultak a NHP+ mezőgazdasági hitelállományra gyakorolt hatásait illetően is.

Az immár 2019-ben negyedik alkalommal megrendezett workshop jelentősége, hogy lehetőséget teremt az agrárirányítás, az érdekképviselet és a finanszírozó szervezetek képviselői közötti közvetlen kommunikációra, az előző év történéseinek és az adott év lehetőségeinek közös áttekintésére. A program a tervek szerint 2020-ban is megrendezésre kerül.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.